Denní jarní balzám Mango / Rajče

Balzám, vhodný pro mastnější typy pleti, tvořený jako denní péče pro jarní období a ochrana před všemi jeho rozmarnými tvářemi. Obsahuje několik druhů antioxidantů z řad karotenoidů, které si pokožka ukládá do svých horních vrstev a používá jako sobě vlastní, "zabudovaný" UV filtr, přičemž si je dokáže vzít jak z potravy, tak i ze zevně aplikovaných přípravků. Karotenoidy chrání buňky před poškozením volnými radikály, zejména před negativním vlivem slunečního záření (fotooxidací), které je na jaře zrádné a zabraňují degradaci kolagenu a elastinu v pleti, čímž pomáhají uchovat její pevnost, pružnost a mladistvost. K ochraně těchto dvou důležitých proteinů a ke stimulaci jejich tvorby slouží i obsažený prach z říčních perel, který zároveň pomáhá udržovat v pleti vlhkost a zabraňovat nadměrné produkci mazu. Balzám nezanechává mastný pocit, pro maximální "suchý" efekt pod něj jako vodní složku použijte gel z aloe very.
 
Složení: Mangové máslo, olej z rajčatových semínek, máslo Bacuri, máslo Kokum, mleté říční perly, ricinový olej
 

 

Co je to vlastně balzám?

Balzám je směsí olejů a másel, popřípadě i dalších extraktů, rozpustných v tucích (např. bylinných olejových macerátů, samotných esenciálních olejů atd.) či prášků z jemně namletých perel nebo minerálů. Funguje podobně, jako klasický krém, ale na rozdíl od něj postrádá vodní složku a musí se proto nanášet na vlhkou, či spíš přímo mokrou pokožku, aby kromě promaštění došlo i k hydrataci - tedy to, co klasický krém (emulze) udělá v jednom kroku, musí být u balzámu rozděleno do dvou.

Jak balzám uchovávat?

Balzámy uchovávejte nejlépe v lednici a nabírejte výhradně suchými prsty či jiným suchým předmětem, vydrží pak čerstvé minimálně rok.

Jak nejlépe balzám použít?

Na vyčištěnou pleť naneste vydatné množství tekutiny, nejlépe aloe vera gelu, hydrolátu či nálevu z bylin, které vám sedí, suchými prsty či suchým předmětem naberte požadované množství balzámu a zatímco je pokožka stále mokrá, vetřete do pleti obličeje a krku.

Co nejčastěji používáš k výrobě balzámů?

Všechny mé balzámy jsou vyrobeny z nejkvalitnějších dostupných surovin, často ze zahraničních zdrojů, pokud se v ČR nenachází v požadované kvalitě. Všechna másla i oleje jsou lisované za studena a nerafinované, většina z nich je certifikována jako BIO či pochází přímo z divokého sběru. Část bylin kupuji, část sbírám, suším a připravuji sama - v obou případech je před naložením do oleje pečlivě třídím a vybírám pouze ty části rostlin, které mají neporušenou strukturu a během sušení si zachovaly zdravou barvu, aby do oleje přešlo co nejvyšší množství účinných látek. Maceraci provádím metodou za studena, kdy za uvolnění požadovaných látek zodpovídá především dlouhá doba naložení (3 měsíce), co nejjemnější nadrcení rostlinného materiálu a každodenní důkladné protřepávání - působení tepla nevyužívám, protože negativně ovlivňuje účinnost nosných olejů.

Ilustrační foto